Μέχρι και 25% πτώση στις εξαγωγές σε φρούτα και λαχανικά προερχόμενα από την Δυτική Αχαΐα καταγράφηκε το διάστημα των 40 ημερών του αποκλεισμού εξαιτίας των αγροτικών κινητοποιήσεων
Όπως γράφει ο Γιώργος Ηλιόπουλος, στην εφημερίδα "Πελοπόννησος της Κυριακής" ο λόγος ήταν ότι εξαιτίας των μπλόκων, οι οδηγοί έπρεπε να επιλέξουν άλλες διαδρομές, μέχρι να φθάσουν στα σύνορα.Ετσι αφενός αύξαναν το κόστος μεταφοράς, αφετέρου επιμήκυναν τον χρόνο παράδοσης με αποτέλεσμα αρκετοί όμιλοι του εξωτερικού να προχωρήσουν σε ακυρώσεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της φράουλας στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας, που προσγειώθηκε στα 0,9 λεπτά αγοράς από παραγωγό, όταν υπό άλλες συνθήκες η τιμή της ήταν 1,5 ευρώ.
Ο λόγος της υποχώρησης ήταν οι ακυρώσεις από μεγάλους ομίλους του εξωτερικού, που γνωρίζοντας ποια κατάσταση επικρατούσε μέχρι πριν από δεκαπέντε ημέρες, λόγω των κινητοποιήσεων, δεν ρίσκαραν να προβούν σε παραγγελίες. Βέβαια, πρόκειται για παράπλευρες απώλειες των κινητοποιήσεων, όμως η χρονική συγκυρία που εμφανίστηκαν τίναξαν στον αέρα αρκετά επιχειρηματικά σχέδια. Και έτσι ενώ ο κάμπος της Δυτικής Αχαΐας επεδίωκε να ανασάνει μέσω εξαγωγών, πολλοί μεγάλοι παραγωγοί βρέθηκαν στριμωγμένοι.
Η επιμήκυνση των διαδρομών, μιας και κατά μέσο όρο στις χώρες προορισμού τα προϊόντα από τη Δυτική Αχαΐα έφθαναν με επιπλέον δύο ημέρες καθυστέρηση, είχε ως αποτέλεσμα να μην φθάνουν στους επιθυμητούς χρόνους, κάτι που εκμεταλλεύτηκαν άλλοι παραγωγοί από άλλες χώρες και έσπευσαν να τα παραγκωνίσουν.
Ετσι, σε μεγάλους ομίλους της ανατολικής Ευρώπης που ποντάρουν στην ποιότητα, όταν έφθασαν οι πρώτες παρτίδες, υπήρξε απογοήτευση και δισταγμός με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν ακυρώσεις.
Πάντως, υπό άλλες συνθήκες το συγκεκριμένο προϊόν επρόκειτο να πουληθεί προς 1,8 έως 2 ευρώ το κιλό από τον παραγωγό και σήμερα, μετά τη λήξη των κινητοποιήσεων διαμορφώθηκε στα 1,5.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Δυτική Αχαΐα αποτελεί μια περιοχή όπου παράγονται σημαντικές ποσότητες φράουλας, από τις οποίες οι περισσότερες εξάγονται.
Επίσης από τα προϊόντα που δέχτηκαν πλήγματα ήταν τα οπωροκηπευτικά, όπως μαρούλια, μάπες κα μπρόκολα. Η ζήτησή τους περιορίστηκε εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και του ήπιου χειμώνα. Ετσι, έκαναν την εμφάνισή τους στους πάγκους ντομάτες με σχετικά καλή τιμή, με αποτέλεσμα να καταφέρουν να απορροφήσουν ένα κομμάτι των λεγόμενων εύκολων καταναλωτών, δηλαδή των ηλικιών από 18 έως 25 ετών, που δείχνουν να τις προτιμούν,
Πάντως, σε σχέση με την καταστροφή του Οκτωβρίου, όπου μέσα σε ελάχιστες ώρες πνίγηκε ο κάμπος της Δυτικής Αχαΐας από χιλιάδες λίτρα νερού, διαπιστώθηκε τους επόμενους μήνες ότι όσα προϊόντα ήταν σε θερμοκήπια δεν καταστράφηκαν, μιας και τις επόμενες ημέρες ακολούθησε ήπια βροχόπτωση. Εάν η βροχή συνεχιζόταν για ένα διήμερο ακόμα, η καταστροφή θα ήταν ολική.
Μεγάλη καθίζηση έχει σημειωθεί στην πατάτα, μιας και η παραγωγή καταστράφηκε σε ποσοστό άνω του 60%, με αποτέλεσμα να χαθεί σημαντικό κομμάτι της καλλιέργειας.
Η τιμή της δέχεται πιέσεις και κυμαίνεται μεταξύ 0,3 με 0,4 ευρώ το κιλό ανά παραγωγό. Αναμένεται να βγει η πρώτη σοδειά τους επόμενους μήνες.
Πηγή: pelop.gr